Periodic, la 2-3 luni organizăm un curs de informare pentru familie, adică pentru cei care au pe cineva drag care suferă din cauza unei dependențe. Indiferent de drogul de alegere (alcool, mâncare, jocuri de noroc, droguri, sex sau pornografie, medicamente, relații) cert este că tot sistemul familial este afectat și cu toții se adaptează, pentru a-l integra pe dependent. Însă, de cele mai multe ori, comportamentele pe care familia le adoptă sunt mal-adaptative. Scopul acestei întâlniri este de a ajuta familia să înțeleagă ce se întâmplă cu persoana dependentă și în ce fel o poate ajuta să se recupereze.
Ieri seară am petrecut împreună mai bine de 2 ore în care s-a vorbit despre conceptul de boală a adicției, cu diferiți factori care favorizează instalarea dependenței. E foarte important să înțelegem ce este această boală și de ce nu răspunde la multiplele eforturi ale familiei, prietenilor sau ale persoanei dependente, care au fost încercate până în prezent.
Am mai văzut împreună și care sunt diferitele roluri pe care membrii familiei le adoptă pentru a „salva situația”. Vorbim despre o boală de familie, în care fiecare membru este afectat. Și fiecare are nevoie de recuperare, să revină la el însuși, indiferent că dependentul este în abstinență sau nu.
Familia poate învăța modalități sănătoase de a face față schimbărilor în viața de familie, iar aceste lucruri se pot învăța în grupuri de suport sau în grupul de consiliere dedicat aparținătorilor. Este greu, venim cu multă durere și pierderi, dar se poate. Fără o schimbare a comportamentului familiei, ei riscă să rămână „întreținătorii” dependentului și să îi permită continuarea consumului.
Există o soluție! Și recuperarea este posibilă.