În Centrul de Zi „Casa Albă” are loc în fiecare miercuri de la ora 13:30 un grup de PREVENIRE A RECĂDERII. Participanții la această întâlnire se ajută reciproc să își mențină abstinența și să identifice din timp elementele care constituie un risc de recădere pentru ei. Se abordează teme care ne permit să vedem unde suntem, când e momentul să facem ceva și când e mai bine să lăsăm lucrurile să treacă, unde e responsabilitatea noastră și unde e necesar să lăsăm oamenii să își rezolve propriile probleme.
În întâlnirea de săptămâna trecută am vorbit despre felul în care comunicăm cu ceilalți, mai exact „mesaje de tip EU versus mesaje de tip TU”. Un element caracteristic al acestui tip de limbaj îl constituie diferențierea clară dintre „TU EȘTI…” și „EU MĂ SIMT…”. Atunci când începem o afirmație cu „Tu ești…”, nu facem decât să acuzăm, să blamăm, sa ne etichetăm partenerul sau interlocutorul. În schimb, atunci când ne adresăm cu „Eu mă simt…”, ne exprimăm deschis dorințele, emoțiile pe care le încercăm, cu scopul ca acestea să fie înțelese de partenerul nostru de discuție.
De exemplu, atunci când cineva afirmă: „Mă enervezi cu atitudinea ta” conversia afirmației poate suna „Mă simt nervoasă atunci când ai această atitudine”. Ne asumăm responsabilitatea pentru propriile noastre sentimente, în loc să îl respingem pe celălalt. Acest lucru ne deschide spre comunicare, mă ajută să văd că atitudinea mea îi afectează pe ceilalți și aș putea să mă uit mai atent la mine, pentru că de fapt, ceea ce dorim cu toții este înțelegerea și autenticitatea.
Astăzi, fie ca EU să fiu atent la ceea ce simt.