În ambulatoriu, la centrul „Răscruci”, săptămâna trecută am vorbit despre hobby-uri. Poate vi se pare ciudată abordarea. „De ce să ne pierdem timpul într-un grup de consiliere cu asemenea chestii, când oamenii au probleme serioase pe care caută să și le rezolve?” Dar DA, în programul de recuperare ne revendicăm dreptul de a fi oameni, de a ne ocupa din nou cu lucruri care ne plac și ne bucură saupoate descoperim pentru prima dată ceva ce ne aduce satisfacție și ne stimulează creativitatea.
„Oricine a încercat să se descotorosească de vreun obicei ştie că, dacă l-a înlocuit cu o activitate nouă, diferită, i-a fost mult mai uşor, decât dacă a încetat doar vechea activitate, fără a pune nimic în loc. Alcoolicii recuperaţi spune adesea că simpla oprire din băut nu
 este suficientă. A nu bea sună ca o negaţie sterilă. Experienţa noastră a dovedit-o clar. Ca să trăim fără alcool, am descoperit că era nevoie ca, în locul băutului, să punem un program pozitiv de acţiune. Ar trebui să învăţăm cum să trăim nebăuţi.” (Viața fără băutură)

Am scos din inima noastră alcoolul/dependența și am acceptat că DA, abstinența totală e soluția pentru noi, dar dacă nu punem nimic în loc, inima noastră rămâne goală. Și, în plus, acum dispunem de un timp liber care înainte era ocupat cu plănuitul băutului sau al altor comportamente, cu obsesia față de o altă persoană, cu resentimente, cu auto-compătimire.
Fii activ, fă ceva! Poate ne reîntoarcem la pasiunea noastră pentru croșetat, pentru citit, poate ne reluăm studiile, ne înscriem la un curs de
 dans, ne preocupă sănătatea noastră și ne propunem un program echilibrat de activități sportive, poate că începem să plecăm la sfârșit de săptămână în drumeții. Poate că mă bucur să încerc noi rețete culinare sau să mă ocup de bicicletele din garaj care așteaptă de mult să fie reparate și scoase la o tură în afara orașului. Oricare ar fi activitatea care mă bucură, am 24 de ore în care pot să aleg căror gânduri și acțiuni le acord timpul meu.