Programul Minnesota, pe care se bazează abordarea noastră, îmbină consilierea cu resursele comunitare și grupurile de suport. Iar unul din elementele definitorii ale acestei abordări este constituit de Cei 12 Pași, pe care persoana care dorește să se recupereze din dependență sau codependență îi lucrează în grupul de consiliere, individual, cu un naș, în ședințele cu un consilier sau cu un îndrumător spiritual.
Dar ceea ce este descurajat în perioada de recuperare și față de care recomandăm mare grijă este PASUL 13. Acest „pas” nu face parte din program, dar uneori există riscul de a fi făcut, de aceea în grupul de consiliere de la „Centrul Răscruci” am vorbit săptămâna trecută despre el.
Vorbim de Pasul 13 atunci când cineva care are mai mult de un an de abstinență încearcă să inițieze o relație romantică/sexuală cu un nou-venit în program sau când acest lucru se întâmplă între persoane care au mai puțin de 1 an de abstinență. Sunt cazuri în care poate fi deranjant sau altele în care ni se pare foarte tentantă ideea. Dar oricare ar fi situația, nu îl facem. În primul an de abstinență se recomandă abstinență totală, iar asta poate implica și evitarea începerii unei noi relații. Nu este o idee bună în primul rând pentru că reprezintă risc crescut de recădere.
Suntem într-un cadru privilegiat în care ne simțim ascultați și înțeleși, pe când „afară”, o asemenea relație de înțelegere necesită ani de muncă pentru a fi construită. Dar acest cadru este pentru a ne concentra pe noi și nu pe o altă persoană, pentru a ne recupera din problemele în care am ajuns. Suntem foarte vulnerabili la începutul recuperării și orice bulversări pot periclita abstinența, a noastră sau a celeilalte persoane. În plus, viziunea noastră poate fi distorsionată, așa că mai bine ne concentrăm pe creșterea spirituală și pe dobândirea clarității în viețile noastre înainte să luăm decizii care ne vor afecta pe noi, dar și pe ceilalți.