Consiliere în adicții

„Programul Sf. Dimitrie folosește modelul de tratament al „conceptului de boală” sau „Modelul Minessota”, implicând o abordare bio-psiho-socio-spirituală sau „multidisciplinară”. Aceasta înseamnă că boala alcoolismului este complexă și că trebuie tratată multi-dimensional. De multe ori, dependentul are nevoie de ajutor în mai multe domenii ale vieții lui, iar ignorarea oricăreia dintre dimensiunile fizice, mentale, emoționale, sociale sau spirituale ale individului va face mai puțin probabilă recuperarea.

Un program de consiliere este o rutină clinică destinată să-l ajute pe alcoolic, membrii familiei sau pe dependentul de droguri să se oprească din consumul de alcool sau droguri. Elementele principale sunt educația despre alcoolism ca boală și nevoia de abstinență totală; apoi, explorarea spiritualității din perspectiva principiilor de recuperare, învățarea unor căi de a face față stresului și oferirea de suport comunitar prin programe ca AA, NA sau Al-Anon. Tratamentul alcoolismului înseamnă ajutor în examinarea obiceiurilor de a bea și luarea unor decizii legate de consumul de alcool, bazându-se pe ceea ce au descoperit la ei înșiși.” (F. Frantz, Cum tratăm alcoolismul, 2009, p. 29)

Evaluare și orientare

Scopul primei întâlniri dintre consilier și client sau familia sa este de a evalua situația cu care se confruntă și de a-i informa despre metoda noastră.

Dacă vedem împreună că este un program care vi se potrivește și sunteți dispus să acordați o șansă Celor 12 Pași, vom continua procesul de admisie care va include întrebări despre consumul de substanțe, situația familiei, istoricul medical, studiile urmate și probleme de sănătate mintală.

Pentru screening și evaluarea consumului de alcool/droguri/comportamente sunt folosite instrumente standardizate, precum AUDIT (un instrument al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), DRINC, cele 20 de întrebări. Serviciul de evaluare are drept scop clarificarea problemelor abuzului sau dependenței, orientarea cu privire la resursele disponibile, informarea despre pașii următori, dezvoltarea motivației pentru schimbare, selectarea în vederea includerii în programul de consiliere. Persoanele care necesită o intervenție medicală (de ex., dezintoxicare) sau de altă natură sunt trimise către instituțiile medicale sau sociale abilitate.

Această activitate se derulează la sediul centrului pe baza unei programări prealabile.

Consiliere individuală

Săptămânal, în funcţie de nevoile fiecărei persoane, are loc o întâlnire de consiliere individuală  în care se abordează evaluarea problemelor de consum sau de comportamente problematice, intervenția de scurtă durată, dezvoltarea motivației pentru schimbare, pregătirea pentru grup și planificarea intervenţiei. Clienții primesc sarcini personale de lucru şi își evaluează împreună cu consilierul progresul în munca de recuperare.

Consiliere în adicții

Programul include ședințe de consiliere individuală și participarea la grupul de consiliere, care este facilitat de un consilier în adicții și un consilier de egali. Întâlnirile bi-săptămânale se desfășoară pe o durată de 3-9 luni, combinate cu participarea la grupuri de suport. În aceste întâlniri, dependenți de diferite substanțe sau comportamente și persoane care suferă de codependență lucrează și își împărtășesc primii 3 pași din Cei 12 Pași de recuperare. Se abordează conceptul de boală a alcoolismului/dependenței, se discută despre dependența încrucișată, aspecte spirituale ale recuperării, formarea și exersarea de abilități pentru prevenirea recăderii și teme legate de orice aspect al vieții, întrucât toate ne sunt afectate de această boală: finanțele, atitudinea față de locul de muncă, relația cu părinții, cu partenerul/a, cu autoritatea, relațiile intime și de prietenie… Persoanele dependente sunt în permanență expuse riscului de reluare a consumului/comportamentului dacă nu înțeleg conceptul de boală, adică faptul că nu sunt vindecați odată ce se opresc din consum și au nevoie permanentă de dezvoltare de abilități pentru prevenirea recăderii.

La ieșirea din programul de consiliere se recomandă continuarea recuperării, sprijin psihiatric dacă este cazul și sprijinul unui grup de suport. De asemenea oferim un program de post-cură.

Programul Sf. Dimitrie asigură în mod gratuit spațiul pentru întâlnirile grupurilor de suport pentru diferite dependențe sau pentru familiile dependenților. Acest serviciu întregește lanțul terapeutic, oferindu-le beneficiarilor din programele de consiliere o comunitate de recuperare care să îi sprijine în menținerea abstinenței pe termen lung (reamintindu-ne că dependența e o boală cronică). Principiile de bază ale acestor grupuri sunt că „nu suntem singuri”, recuperarea e ”molipsitoare”, „dacă tu poți, și eu pot!”, într-ajutorarea celor nou-veniți și nu numai. Voluntarii și consilieri de egali au responsabilități în coordonarea acestor activități, organizarea spațiului de întâlnire, îndrumarea noilor veniți. Programul Sf. Dimitrie încurajează frecventarea grupurilor de suport (AA, NA, Al-Anon, ACA, DSA, JA…) și susține principiile acestora.

Consiliere familială

Acest program este adresat persoanelor aflate în recuperare din codependenţă. Serviciul de asistare a familiei include consiliere individuală, consiliere de grup (săptămânal), consiliere de cuplu (la nevoie). Programul este facilitat de un consilier cu specializare în terapia de familie sistemică. Principalele teme tratate în ședințele de consiliere de familie sunt:

  1. Evaluarea dificultăților și resurselor din cuplu
  2. Stabilirea planului de intervenție
  3. Dezvoltarea de modalități noi de comunicare asertivă
  4. Stabilirea de limite sănătoase în relația de cuplu
  5. Parenting / relaționare cu copiii
  6. Consiliere copii / adolescenți

Curs pentru aparținători și părinți

Acest serviciu de educare vine în sprijinul aparținătorilor beneficiarilor incluși în programul de consiliere. Periodic, organizăm sesiuni de informare și educare, astfel încât membrii familiei să identifice și să înțeleagă progresia bolii și recuperării și să fie pregătiți pentru schimbările ce intervin în sistemul familial. Acest serviciu include și un curs adresat părinților pentru dezvoltarea de abilități parentale în abordarea temei consumului de substanțe psihotrope / comportamente adictive cu copiii lor.

Post-cura

Continuarea programului și după încheierea programului ambulatoriu de consiliere face parte din munca de recuperare. Recuperarea nu se încheie o dată cu ieșirea din grupul de consiliere, ci mai degrabă, abia atunci începe munca mai dificilă. Clienții noștri și familile lor au nevoie de un plan de tratament care să poată fi implementat în mod realist.

Programul de post-cură este un sprijin oferit celor ce termină programul de consiliere în continuarea muncii de menținere a abstinenței și de schimbare a comportamentelor. Întâlnirile sunt facilitate de un consilier în adicții dar sunt mai puțin frecvente ca în grupul de consiliere, tocmai pentru că, în această etapă, dependentul avansează pe un drum personal al reconstruirii vieții personale în abstinență și al reorganizării valorilor și personalității sale, fiecare zi la timpul ei. Munca Pașilor continuă să fie solicitantă, dar are un alt ritm și necesită un alt fel de suport din partea specialiștilor și al comunității. Post-cura se desfășoară pe o perioadă de aproximativ 6 luni și abordează:

  • Menținerea programului de recuperare și a abilităților câștigate
  • Parcurgerea Pașilor 6-12
  • Procesarea modului de a face față încercărilor vieții în recuperare